Punerea în practica a prioritații tematice "Consolidarea unei capacități administrative eficiente", stabilită în Cadrul Strategic Național de Referință (CSNR) este susținută fundamental de Programul Operațional Capacitate Administrativa (POCA). Dezvoltarea capacității administrative se referă la un set de schimbări structurale și de proces care permit guvernelor să îmbunătățească formularea și implementarea programelor în vederea obținerii de rezultate sporite.
Necesitatea de a investi în capacitatea instituțională a constituit una din principalele provocari ale perioadei de programare 2014-2020 și continuă să se mențină și pentru noul exercițiu financiar 2021-2027.
Planul strategic a fost realizat în cadrul proiectului "Planificare strategică și simplificarea procedurilor administrative la nivelul UAT Comuna Mahmudia, Județul Tulcea", Cod SIPOCA 1161 Cod MySMIS 154660
Viziunea de dezvoltare a comunei Mahmudia se corelează cu obiectivele pe termen lung ale dezvoltării teritoriale regionale și naționale, ce vizează reducerea disparităților de dezvoltare socio-economică prin creșterea competitivității pe plan economic, dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de bază, precum și valorificarea eficientă a capitalului uman. Formularea viziunii de dezvoltare este rezultatul unui proces participativ, care implică factorii de decizie, oamenii de afaceri, populația, pentru stabilirea unui consens în ceea ce privește viitorul comunității respective. Viziunea comunei Mahmudia pune în centrul preocupării sale dezvoltarea echitabilă pentru toți locuitorii comunei, dezvoltare care să fie în acord cu particularitățile locale ale comunității şi cu principiile dezvoltării durabile, atât de necesară zilelor noastre. Viziunea dezvoltării comunei Mahmudia presupune valorificarea resurselor locale, atragerea investițiilor, revigorarea tradițiilor, reabilitarea infrastructurilor şi punerea în valoare a poziționării geografice.
Un rol esențial în formularea viziunii îl are dezvoltarea economică sustenabilă, de a cărei evoluție depind toate sectoarele de activitate. De asemenea, până în 2027 se dorește şi creșterea calității serviciilor publice, astfel încât populația să beneficieze de servicii publice – educație, cultură, sănătate, servicii sociale, salubrizare, siguranță şi ordine publice - la standarde europene.